Bizden Haberler

Broşür Resimleri

 
 
 

 

• KURUYAN AĞAÇLARLARIMIZ VE GEMİCİLER TOPLANTISI …

 

 

İnebolu’ya seyahat eden ve İnebolu’da yaşayan halkımızın üzüntü ile izlemekte olduğu ormanlarımızdaki doğal tahribata ve zararlılarla mücadeleye dikkat çekmek amacıyla ; İlgili Kamu kurumları nezdinde Derneğimizce de izlenmekte olduğu bildirilen yöremizdeki kuruyan ağaçlar ile ilgili olarak Orman Genel Müdürlüğü ziyaret edilmiş ve konu Haziran 2008’de yetkililere iletilmiştir.

Küre – İnebolu arasındaki köknarlarda kurumalar ve sahil bandındaki kestane ağaçlarındaki kestane dal kanseri hastalığının nedenlerini ve mücadele yöntemlerini konuşmak ve halkımızı aydınlatmak amacıyla Derneğimizin girişimiyle Kastamonu Orman Bölge Müdür Yardımcısı Erdal Kapdan ve OZM Şube Müdürü Muharrem Uçukoğlu, Kaymakamımız Dr. İlhan Karakoyun, İnebolu Orman İşletme Müdürü ve ekibi ile köy muhtarlarımızın da katılımlarıyla Gemiciler köyümüzde 11 Haziran 2008’de toplantı yapılmıştır.

Köknarlardaki kurumaların sebebinin kuvvetli bir olasılıkla; son yıllarda görülen kuraklık ve küresel ısınma sonucunda ağaçların zayıf düşmesi ve zayıf düşen ağaçlara kabuk böceklerinin yerleşmesi olduğu.

 

 

Kabuk böceklerine karşı mekanik, biyolojik ve bioteknik yöntemlerle mücadele edildiği, kurulan iki adet laboratuvarda yılda 20.000 adet yırtıcı böcek üretildiği, bu yırtıcıların zararlı kabuk böceklerini yediği, ayrıca foremen tuzaklarıyla zararlı kabuk böceklerinin yakalanıp imha edildiği, yırtıcı üretimine her yılın Nisan ayında başlandığı, salımın Haziran 15’ ten sonra yapıldığı, Ekime kadar üretim ve salımın sürdüğü, ifade edilmiştir.

Kestane kanseri nedenlerinin kesin olarak belirlenmemiş olmasına rağmen bununla ilgili gelişmelerin titizlikle takip edildiği, mücadelenin kansere yakalanmış ağaçların kesilerek orman dışına çıkarıldığı, sağlıklı kök sürgünü elde etmeye yönelik bakır sülfat ve ardıç katranı uygulamasının yapılmakta olduğu, bir yılın sonunda sağlıklı kök sürgünlerinin elde edildiği, belirtilmiştir.

Çamkese böceği zararına karşı da dal makaslarıyla kesmek suretiyle mekanik, adacık yöntemleriyle de biyolojik mücadelenin yapılmakta olduğu anlatılmıştır.

Toplantıdaki anlatımlar görsel dokümanlarla desteklenmiştir.

Toplantıya katılan ve katkı sağlayan yöneticilerimize, halkımıza ve tüm emeği geçenlere teşekkür eder, konunun izlenmeye devam edileceğini bildiririz.

Zararlılar ve mücadele yöntemleri ile ilgili olarak http://ozm.ogm-kastamonuobm.gov.tr/index.php
adresinden detaylı bilgilere ulaşmak mümkündür.

Yapılan toplantıda, köylülerimizce orman kadastrosu ve mülkiyet hakları ilgili sorunları yetkililere ifade edilmiştir. Hukuki sorunlarla ilgili olarak köylülerimizin bilgilendirilmesi için girişimde bulunulacaktır

 

 

Web Tasarım  Ayra Bilgisayar